Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan ápoljuk és fürdessük a tengerimalacot?

Milyen az egészséges tengerimalac szeme, szájszeglete, foga, füle és karma? Hogyan kell tisztítani lakhelyét és hogyan kell fürdetni a tengerimalacot? A válaszokat a cikkben leled!

A tengerimalac lakhelyének takarítása

 

Ha sikerült kiválasztanunk malackánk számára a megfelelő lakhelyet a következő kérdés, hogy milyen almozó anyagot szórjunk alá. A választék elég széles: kapható forgács és csutka alom, rengeteg márka rengeteg kiszerelésben. Egy biztos: rendszeres takarítással bármelyik almozó anyag esetén megelőzhetők a kellemetlen szagok, és a különböző kórokozók megtelepedése. (A tengerimalac nem büdös!!! Ezt csak azok mondják, akik nem takarítják a malacokat rendesen, vagy nincs tengerimalacuk!)

 

 

A tengerimalac nem büdös!

 

 

A malaclak takarítása azért nagyon fontos, mert a vizelet és az ürülék bomlásából ammónia kerül a malacok életterébe. Mivel ez a gáz nehezebb, mint a levegő, a terrárium, illetve a ketrec aljában reked. Ha az állat túl hosszú időt tölt ebben a térben, tüdeje és légutai is súlyosan károsodhatnak.

 

Milyen gyakran cseréljünk almot?

Ez természetesen a malackák számától és az alapterület nagyságától függ. Viszonyítás végett: a 100x50 cm-es ketrecben lakó két tengerimalac alatt elegendő négynaponta kicserélni a forgácsot. Ha a takarításhoz vegyszert használunk, a lemosott felületet többször öblítsük át forró vízzel! Rendszeres takarítás esetén azonban vegyszer nélkül, tiszta forró víz és dörzsszivacs segítségével is elérhetjük a kívánt eredményt. A tisztítás után hagyjuk kiszáradni a ketrec vagy a terrárium alját, mert a belerakott forgács vagy almozó anyag hamar felszívja a nedvességet, ami nem tesz jót kedvencünknek.

 

 

 

 

Az jól ápolt tengerimalac


Nemcsak a tengerimalac lakhelyének, hanem magának az állatkának a tisztaságára is ügyelnünk kell. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy melyek az alapvető higiéniás elvárások a tengerimalacokkal szemben.

A fogazat

A fogak esetében a metsző- és az őrlőfogakat kell szemügyre vennünk. Ha kedvencünk megfelelő mennyiségű szénát fogyaszt a nap során, elkerülhető, hogy fogai túlnőjenek. Ha a metszőfogai hosszabbak lesznek a kelleténél, egy csipesszel (gyakorlatlanabbak esetében orvosi segítséggel) lehetőség van azok fájdalommentes megrövidítésére. Az őrlőfogak összenövése már komolyabb problémát jelent. Ilyen esetekben gyakran már nem lehet segíteni az állatokon. Az alábbi képen egészséges hosszúságú metszőfogakra láthatunk példát.

A szájszeglet

A fogak vizsgálatakor ne tévesszük szem elől az ajkak állapotának ellenőrzését. A tengerimalac ajkának szélén megjelenő lerakódás lehet elsősorban az A- és C-vitamin hiányában kialakuló szájsebesedés jele. Másrészt utalhat savval vagy peszticidekkel szembeni túlérzékenységre is, mely anyagokkal a malac a növényfélék fogyasztásakor találkozhat. Mindkét esetben gyógykenőccsel való kezelés jelenti a megoldást.

 

 

 

 

Szemek

Ha a tengerimalac szeme sarkában vagy szélén csipaszerű lerakódást észlelünk, az többnyire valamilyen megfázásos betegség előjele. Mártsunk egy fülpiszkálót patikában kapható bórsavoldatba, és apró, finom mozdulatokkal távolítsuk el a szennyeződést! Ha a csipásodás visszatér, feltétlenül keressük fel az állatorvost!

Az orr

A tengerimalacok orra alapállapotban száraz és tiszta. Ha váladék ürül belőle, sürgősen keressük fel az állatorvost! Az egyéb szennyeződéseket egy langyos vízbe mártott vattadarabbal könnyedén eltávolíthatjuk.

A fülek

A fülek tisztántartásával megelőzhetjük a gyulladások kialakulását, illetve a paraziták megtelepedését. A tisztítás langyos vízbe vagy babaolajba mártott vattadarabbal történhet.

A karmok

Természetes körülmények között a tengerimalac karmai (pl. a köveken) folyamatosan kopnak. A forgácson ez nem történik meg, így nekünk kell gondoskodni a karmok levágásáról. Ha az állat karma túlnő, jobb esetben karomrágáshoz vezethet, rosszabb esetben akadályozhatja az állatot a szabad mozgásban.

A karomvágás eleinte nem tűnik egyszerűnek, főleg akkor, ha a tengerimalac körme fekete. Vigyáznunk kell, hogy bele ne vágjunk a karom vérerekkel sűrűn átszőtt részébe. Rózsaszín lábujjak esetében fény felé tartva ez jól látszik. Ha véletlenül mellényúlnánk, és vérezni kezdene a malacka karma, tartsunk alkoholos vattát a vérzés helyéhez, míg az el nem áll! Ha nem vagyunk biztosak magunkban, először fordulhatunk kisállat-kozmetikushoz, de akár az állatorvost is megkérhetjük, mutassa meg a fogásokat. Ha tenyésztőtől vásároltuk kedvencünket, bizonyára ő is szívesen tart bemutatót.

A procedúrát általában kéthetente szükséges elvégezni, de természetesen ezt is tengerimalaca válogatja. Ha ölbe vesszük, és érezzük, hogy nagyon "karmol", eljött az ideje a karomvágásnak. Eszköznek a biztosabb kezűek használhatnak hagyományos kisollót, de erre a célra is kapható speciális karomvágó olló.

 

 

A nemi szervek

Komoly betegségeket előzhetünk meg, ha odafigyelünk a nemi szervek tisztaságára. A nőstények esetében könnyebb a dolgunk: egy nedves ruhával gyorsan megszabadíthatjuk kedvencünket a szennyeződésektől. A hímek esetében a herezacskót egy langyos vízzel megnedvesített vagy babolajba mártott vattadarabbal tisztíthatjuk meg. Ha makacsabb kosszal van dolgunk, segíthet, ha először rövid ideig meleg vízben áztatjuk a malacka heréit.

Érettebb hímekre jellemző a végbélzsák eltömődése. A probléma nehezítheti, extrémebb esetben gátolhatja a széklet ürítését. Ezért a szennyeződés eltávolítása rendkívül fontos. A kellő eredményt óvatos mozdulatokkal, meleg vizes vattadarabbal érhetjük el.


 

Fürdetés

tengerimalac jellemző viselkedése a tisztálkodás, de félévente egy fürdés mindenképpen jót tesz neki.

A fürdetést végezhetjük bedugózott mosdókagylóban vagy egy lavórban is, amibe langyos vizet engedünk úgy, hogyha a malacot bele is engedjük teljesen, a feje semmiképpen sem ér a vízbe. Bármilyen cicasampont használhatunk fürdetésre, de ha tehetjük, vásároljunk antiallergén bolhaűző készítményt. Bedörzsöljük finoman az állatot, majd folyó vízzel alaposan kiöblítjük bundájából a habot. Ezután megtörölgetjük egy törülközővel, majd közepes fokozaton hajszárítóval szárazra szárítjuk a malackát. A fürdetés ideje alatt végig ügyeljünk rá, hogy az állat melegben legyen, és ne érje huzat!

Ha malackánk hosszúszőrű, a fürdetést kövesse egy alapos fésülködés! Hosszúszőrű tengerimalacok esetében emellett a napi-kétnapi fésülgetés elengedhetetlen. Ehhez bármelyik kisállatboltban kapható kisállatok számára kifejlesztett bontókefe. Az abesszin tengerimalacoknál és a többi rövidebb szőrű fajtánál nem jellemző a szőr csomósodása, de ettől függetlenül fésülgethetjük őket is kedvünkre.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.