Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tengerimalacok alapvető dolgai

A tengerimalacok elképesztő házi kedvencek, de mint minden más állat esetében, az ő gondozásuk is felelősséggel jár.

A  tengerimalacok hajlamosak a zajongásra és szeretnek 'ujizni' amikor az otthonuk körül járkálsz vagy, amikor kinyitod a hűtőt. Hamar megtanulják, hogy hol vannak a fincsi gyümölcseik és, hogy honnan jön a zöldség számukra és az ebédet a hűtő ajtajának a kinyitásával párosítják. Néhányan úgy gondolják, hogy emiatt követelőzőek, míg mások élvezik ezt a hangot, és arra következtetnek belőle, hogy a kedvenc állatkájuk éhes és egy kis figyelemre vágyik. Egy tengerimalac átlag élettartama 5-7 év, de alkalmanként akár 10 évet is élhetnek. Általában szégyenlősek, de gondozással és idővel szeretnivaló és szelíd házi kedvencekké válnak. Emlékezz erre mielőtt megveszed az első tengerimalacodat!

Lakhelye

Minél nagyobb a ketrec,annál jobb lesz a malacod/malacaid számára. Nekünk inkább a drótketrecek tetszenek, amelyeket megvehetsz a boltból. De ne feledd, hogy minél nagyobb annál jobb szóval vagy nagy vagy extra nagy ketrecet vásárolj, olyat, amilyenben a nyulakat vagy a menyéteket tartják. Ennél kisebbet soha ne vásárolj. A ketrec fenekének vagy műanyagból vagy fémből kell lennie. Soha ne tegyél be egy malacot rácsos fenekű ketrecbe még egy kis időre sem, mert ujjpárna fertőzéshez és annak begyulladásához vezethet! A tünetek közé tartozik a mancsok feldagadása, aminek a következtében aztán felszakad a bőr.

Ma már nagyon sokfajta alom létezik a malackád számára. Viszont legyetek óvatosak, mert a cédrusfa forgácsa különösen mérgező bármilyen állatra nézve!

Étkezés

A megfelelő étkezés elengedhetetlen a tengerimalacod egészségének a megőrzése érdekében. A tengerimalac táplálékának a fő része a víz, a széna, a gyümölcsök, a zöldségek és a minőségi pellet (galacsin kinézetű összetett ételadalék), amit külön a tengerimalacoknak terveztek. Soha ne adj nyulaknak való pelletet a malacodnak, mert az nem tartalmaz megfelelő mennyiségű C-vitamint a malacok számára. Ha a tengeri malacod nem eszik elég C vitamint az skorbutot okozhat. Nagyon fontos, hogy a malacodnak mindig legyen friss vize. Mi a vizes üvegeket szeretjük, amelyeket bármelyik boltban meg lehet venni. De vizes edényt is használhatsz, amelyet napi három-négy alkalommal kell cserélni.

 

 

Cseréljük gyakran a vizesedényt!

 

 

A malacodnak napi szinten friss szénára van szüksége. Elősegíti az emésztést és segít a folyton növésben levő foguknak egészségesnek maradni. Nekünk jobban tetszik a kocka alakú széna, mert nem akad bele a hosszú szőrű malackák bundájába. Szénát bármelyik állatkereskedésben lehet találni. De, ha van rá lehetőséged akkor egy farmertől vásárold meg. Olcsóbb és nagyobb mennyiségben is vásárolhatsz tőlük. Nézd meg a hirdetéseket a helyi újságokban vagy az interneten.

Minden nap adni kell nekik friss gyümölcsöt és zöldséget. A mieink szeretik a salátát, az endívia salátát, a sárgarépát, a gyümölcslevet, a tököt, az almát, a banánt, a narancsot, a körtét és a barackot. Az a legjobb, ha különböző fajta gyümölcsöket és zöldségeket adunk nekik

 

 

Ápolása

Minden egyes házi kedvenc igényel bizonyos szintű . A tengerimalacok esetében, attól függően, hogy milyen fajt választasz, az ápolási igény minimális. A körmeit havonta egyszer kell levágni. Ne feledd, hogy csak a köröm végét kell lecsippenteni! Ha túl sokat vágsz le belőle megsértheted a malacodat és vérezhet! Mindig legyen kéznél vérzéscsillapító por az ilyen esetekre mivel az segíteni fog a vérzés elállításában. A malackád mozgolódhat miközben vágod a körmét. Mi betekerjük egy kendővel a malackáinkat és egyenként vesszük ki belőle a lábukat. Bizonyosodj meg róla, hogy a szoba jól meg van világítva és, hogy semmi sem veszi el a figyelmedet a feladatról.

 

 

Szégyenlős állatok a malacok

 

 

Gyakran fésüld meg a malacod bundáját egy puha kefével vagy egy fémfogas fésűvel! A hosszúszőrű fajták esetében erre gyakrabban szükség van (legalább heti 2-4 alkalommal a szőrzet hosszától függően). Így nem fog összegubancolódni a bundájuk és tisztán tartod őket, a bundájuk pedig fényleni fog. Meg is fürdetheted a malacodat!

Mi általában havonta egyszer fürdetjük meg a malackáinkat, kis állatoknak készült 2 az 1-ben sampont és kondicionálót használunk. A sovány malacok gyakrabban igénylik a fürdetést, mivel az olaj és a mocsok lerakódik a bőrükre. Ha nem fürdeted meg őket ezek az olajok és mocskok bőrfertőzéshez vezetnek. A soványabbakon érzékeny bőrre való sampont használunk. A Teddy malacok esetében nem kell kondicionálót használni amennyiben versenyre viszed. A zsűri szereti a kemény bundát a Teddy malacokon és a kondicionáló ezt tönkreteszi. Vannak, akik hideg fokozaton hajszárítóval szárítják meg a malacok bundáit miután megfürdették őket. Attól függően, hogy milyen fajta malacod van, elég lehet csak jól megtörölni egy kendővel és aztán egy meleg szobába vinni, ahol a tiszta ketrecében megszáradhat. A hosszúszőrű malacok esetében lehet, hogy rá kell segíteni a hajszárítóval. Kérlek vigyázz, hogy hideg alacsony fokozaton legyen, hogy nehogy megégesd a malacodat!

 

 

Minél nagyon a ketrec annál jobb

 

Egészsége

Ha tisztán, melegben, kényelemben és jól tápláltan tartod a malacodat, azzal segítesz neki ellenállni a betegségeknek, amelyek érinthetik. A tengerimalacok szívós állatok és még a legjobb gondozás mellett is megbetegedhetnek és kezelésre szorulhatnak. A felső légúti megbetegedés, a húgyúti fertőzés, a hólyagkő csak egy pár általános betegség, amelyekben szenvedhetnek. Nagyon fontos, hogy figyelj a malacodra, kövesd figyelemmel a testsúlyát, a viselkedését és minden vele kapcsolatos dolgot. Ha úgy gondolod, hogy a malacod beteg keress fel egy állatorvost, aki kis állatokkal foglalkozik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.